fbpx

Cardiofitness

Cardiofitness is een vorm van fitness waarbij het trainingsprogramma afgesteld wordt op de gemeten hartslag.

Cardiofitness is een vorm van fitness waarbij vooral het hart, de longen en het vaatstelsel getraind worden. Vergelijk het met het onderhoud van je auto. Een belangrijk onderdeel van je auto is de motor. De motor heeft regelmatig onderhoud nodig in de vorm van een kleine of grote beurt. Om het hart, de longen en het vaatstelsel goed te laten functioneren is cardiotraining op regelmatige basis nodig. Zo’n 2 á 3 keer per week cardiotraining is ideaal voor de verbetering en onderhoud van het hart, longen en vaatstelsel. We gebruiken hierbij de hartslag om te kijken of de intensiteit niet te hoog of te laag is. Daarnaast verbranden we (afhankelijk van intensiteit en tijd) ook een behoorlijk aantal calorieën, wat weer kan resulteren in een gewichtsafname.

Cardiofitness wordt door jong en oud beoefend. Vooral mensen die een zittend bestaan hebben, kunnen hierbij gebaat zijn. Een voordeel boven andere sporten zoals teamsporten is dat men bij cardiofitness minder aan vaste trainingstijden gebonden is.

Bij veel fitnessapparaten (fiets, loopband, crosstrainer, stepper of roeimachine) die bij cardiofitness worden gebruikt kan de hartslag worden afgelezen op een display. Indien de waarde voor de hartslag te hoog wordt, kan men de apparaten lichter instellen. Ook andere factoren, zoals de ademhaling, bepalen de hartslagwaarde. Verder kunnen vaak andere waarden op fitnessapparaten worden afgelezen, zoals die van calorieverbranding en de tijd dat nog moet worden getraind. Aan het begin van de training kunnen waarden als maximale trainingstijd, leeftijd en gewicht worden ingevoerd.